De Molen van Hol en de Agterpoortse molen

Auteur Wetlandinformatiecentrum
door Wetlandinformatiecentrum
17 november 2018

Hier in de 1e bocht van de Bilwijkerweg zie je rechts in het land de restanten van een wipwatermolen de zogenaamde Molen van Hol. De molen werd gebouwd in 1620. Het is een overblijfsel van de serie Haastrechtse molens, behorende tot de polder Bergambacht. Deze molens zorgden voor uitwatering op de Hollandsche IJssel. In de 19e eeuw werd gestopt met malen, werden de wieken verwijderd en nam het stoomgemaal in Haastrecht de functie over.

De Molen van Hol, genoemd naar de molenaarsfamilie Hol, die deze molen en de naburige molens jarenlang bewoonde, is inmiddels verbouwd tot woning. Jarenlang was deze molen een bouwval, maar inmiddels is ie prachtig gerestaureerd. ;Het bouwwerk staat tegenwoordig op de monumentenlijst.

De Agterpoortse molen stond op de plaats hoek Bredeweg westzijde, Jan van Arkelstraat zuidzijde is. Nu kern Haastrecht, hier ben je zojuist langs gefietst. Destijds begon hier de polder Agterpoort.  Deze wipwatermolen werd rond 1450 gebouwd, in 1917 afgebroken en vervangen door een elektrisch gemaaltje. Dit Poortsche molentje, zoals ie ook wel werd genoemd, maalde het overtollige water naar de Vlist. In het Raadhuis in Haastrecht hangt dit mooie schilderij, De Agterpoortse Molen, van de 19e eeuwse schilder Johannes Rost.

In oude archieven, o.a. In het Streekarchief Krimpenerwaard in Schoonhoven is veel informatie te vinden over de Agterpoortse Molen. Ook  op de website Krimpenerwaard van Nieko Jongerius valt veel te lezen over de verdwenen molens in de Krimpenerwaard.

Routeteam Struinen en Vorsen 

Bekijk ook

Meer op deze site over