De Vergeten Plek
Kunstwerk voor het laagste polderpeil
De Vergeten Plek is een kunstwerk van de kunstenares Eline Ouwendijk. Het markeert sinds 1996 een bijzonder eilandje aan de Mina Druckerhoeve in de wijk Zuidplas van Waddinxveen. Het is een kunstwerk voor het laagste polderpeil in Nederland: 7,10 meter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil).
Het kunstwerk bestaat uit twee schepraderen van 7 meter in doorsnede, die afkomstig zijn van het gesloopte gemaal 'Bloemendaal' uit 1875. Het maakt zichtbaar hoe mensen met behulp van veel technisch vernuft een groot gebied als de Zuidplaspolder, die in 1840 is drooggevallen, leefbaar hebben gemaakt.
Eline Ouwendijk heeft voorgesteld om deze raderen, als relikwieën van het Hollandse landschap, te plaatsen op een stukje overgebleven weiland midden tussen de nieuwe huizen in de wijk Zuidplas van Waddinxveen. Twee keer per jaar wordt het riet gemaaid en worden de raderen weer zichtbaar. De door de kunstenares ontworpen betonnen brug naar het eiland is gebaseerd op de gevel van het oorspronkelijke gemaal. In de brug is een glazen “medaillon” te zien met daaronder een foto van het oude gemaal.
Meer informatie: bekijk het beeldverslag hier.
Bron: Wikipedia, De vergeten plek