Goudasfalt, van Schutter tot Vrijbuiter
Als vrijbuiter in de middeleeuwen was het rijke stadje Gouda goud waard. Tenminste,als je door de poorten werd binnengelaten. Vanaf het groene platteland, gescheidendoor de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel, mocht je in tijden van vrede en welvaartdoor de stenen stadspoorten naar binnen. Maar in tijden van oorlog nam de Schutterijde overhand, werden de poorten gesloten en stond je buiten in de kou. Op die plek aan de rand van de stad ligt nu GOUDasfalt, een industrieel terrein waar vrijbuiters als kunst- en cultuurliefhebbers te allen tijde welkom zijn.
Een grote kraan, roestige stellages en een dikke laag asfalt verraden de vroegere industriële functie van het GOUDasfaltterrein. Fotograaf Jaap van den Berg en beeldend kunstenaar Mieke de Haan gebruikten het gebied van de voormalige koudasfaltcentrale als inspiratiebron voor hun project ‘Industrieel Landschap: Notities over de natuur die terugneemt’. Dwalend over het beton verbazen zij zich over de bloeiende vlinderstruiken op het asfalt en de mossen op de stugge stenen. De natuur gaat geduldig haar gang, terwijl het terrein zo in beweging is.
Sinds 2016 geeft het burgerinitiatief Stichting GOUDasfalt het terrein een tweede leven en werken er kunstenaars en ondernemers, vinden er food- en dancefestivals plaats en kunnen inwoners uit de wijde omgeving elkaar ontmoeten op het stadsstrand. Initiatiefnemer Peterpaul Kloosterman: Wij besloten om van koud asfalt goudasfalt te maken.’ Dat is hen goed gelukt, en daardoor sta je nu buiten de poorten van Gouda niet meer in de kou, maar op een bruisend terrein. Een ministadje met een gouden rand.