Hefbrug Waddinxveen
De hefbrug is als cultureel erfgoed in 1999 op de monumentenlijst geplaatst, omdat de brug van algemeen belang is door zijn grote architectuur- en cultuurhistorische waarde. De brug herinnert aan de infrastructurele ontwikkeling rond de verbreding en kanalisering van de Gouwe en is een representatief voorbeeld van een stalen hefbrug uit het midden van de jaren 30 van de twintigste eeuw. De brug is uniek in zijn soort, is gaaf gebleven en heeft een hoge zeldzaamheidswaarde als een van de weinig bewaard gebleven hefbruggen.
De hefbrug is ook in stedenbouwkundig opzicht van belang. De brug vormt met de hefbruggen in Boskoop en Alphen aan den Rijn een uniek ensemble in Nederland met hoge stedenbouwkundige waarde. De brug is uitzonderlijk beeldbepalend en vormt door de heftorens van meer dan dertig meter hoogte een indrukwekkend silhouet in het landschap. De brug is van grote iconische waarde voor Waddinxveen. Zelfs in de nacht is de brug prominent aanwezig door een subtiele verlichting.
Het vervangen van de hefbrug was een van de maatregelen die geselecteerd waren voor het programma Beter Bereikbaar Gouwe om de groeiende verkeersoverlast in de regio te verminderen. Er was echter weinig draagvlak voor de vervanging van de monumentale hefbrug. De monumentenvereniging het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut vonden dat de brug een ‘beeldbepalend rijksmonument’ was die behouden moest blijven. In 2021 is besloten om van vervanging af te zien.
In 2040 is de hefbrug ruim 100 jaar oud en aan het einde van zijn levensduur. In een rapport van de provincie Zuid-Holland is vastgelegd dat de hefbrug Waddinxveen dan vervangen moet worden, evenals de hefbruggen in Boskoop en Alphen aan den Rijn die ongeveer net zo oud zijn.
Op de leuning van het val staat: "waddinxveensche brug anno domini 1936" en nabij de hefbrug is de muurschildering gemaakt van het meisje met bloemen
De bouwtekeningen van de brug werden bewaard in Rotterdam, maar ze zouden in mei 1940 alle verloren zijn gegaan tijdens het bombardement. In 2016 verkreeg het Historisch Genootschap Waddinxveen aan stapel ontwerptekeningen uit 1934 van de hefbrug. Het verhaal gaat dat het Historisch Genootschap Waddinxveen de enige nog bestaande ontwerptekeningen van de hefbrug in bezit.
Bron: wikipedia.org/wiki/Hefbrug_Waddinxveen.