Historische tiendwegen, boezems en houtkade

Auteur Struinen en Vorsen
door Struinen en Vorsen
30 maart 2024

Punt 7 uit routebeschrijving:
Je loopt hier over een tiendweg. Tiendwegen bevinden zich voornamelijk in de veenontginningen in het westen van Nederland en liggen bijna allemaal op korte afstand van een veenstroompje of rivier en lopen daar evenwijdig aan. Er wordt verondersteld dat tiendwegen een functie in de waterbeheersing hebben gehad.  Ze zijn waarschijnlijk aangelegd gedurende de tijd van de ontginningen of betrekkelijk kort daarna, d.w.z. tussen 1100 en 1500.
In de weilanden naast de tiendweg broeden tussen maart en juni weidevogels zoals de kievit, grutto, scholekster en de tureluur.

Punt 8 uit routebeschrijving:
Links op het hoge punt is een uitstulping te zien: de locatie van een voormalige watermolen. Hier ligt de Benschopper boezem die belangrijk is geweest voor de afwatering van de Lopikerwaard. Thans vormt het een natuurreservaat. In het voorjaar is het weiland bontgekleurd door o.a. de scherpe boterbloem en echte koekoeksbloem. In de slootkant naast de graskade bloeit in maart-april de dotterbloem rijkelijk.

Punt 10 uit routebeschrijving:
Links van de graskade ligt een houtkade, een met hakhout begroeide veenkade, die de grens vormt tussen Zuid-Holland en Utrecht. De kade is de begrenzing van de ontginningsgebieden c.q. polders aan weerszijden. De begroeiing bestaat voornamelijk uit schietwilg, gewone es en in dit geval voornamelijk zwarte els.

Bekijk ook