Kasteel Montfoort

Auteur Pim Steenbergen
door Pim Steenbergen
27 november 2018

Naast Woerden kan in deze streek eigenlijk alleen Montfoort prat gaan op een echt oud kasteel of wat er nog van over is. De oorsprong ligt in de 12e eeuw. Het is vele generaties in het bezit geweest van de familie De Rovere, die het bewoonde als burggraaf. Of hun rijkdom iets met hun naam te maken had is niet bekend, maar hun bezittingen geven een idee van hun macht. Hendrik de Rovere, burggraaf van Montfoort, was in 1480 ook heer van Wulverhorst, Purmerend, Linschoten, Hekendorp, Waarder, Naaldwijk,  Abbenbroek, Heeswijk, Blokland, Willescop, Kattenbroek, Rateles, Reyerscop, Cockengen, Vlaardingen, Nyeveen, Capelle en Wateringen.

Rond het kasteel hebben zich zeer bloederige taferelen afgespeeld tijdens de vele conflicten. Bij de strijd tussen Floris V en Geysbrecht van Amstel werd het kasteel een jaar belegerd en werden tenslotte alle bezetters uitgemoord; op twee na zo verhaalt de geschiedenis, zij konden zich verstoppen.

Bij een volgende belegering werd een blijde (stenenwerper) opgesteld, die stenen van 1300 pond kon gooien samen met 16 steenbussen (soort kanon) voor 200-ponds stenen.

Wat al deze macht niet lukte, lukte wel de Franse troepen in 1672. Het halve kasteel werd opgeblazen; de indrukwekkende poort, enkele torens en de voorburcht zijn behouden gebleven. In de loop der tijden deden die dienst als vrouwengevangenis, opvoedingsgesticht, kostschool, oude mannenhuis, burgemeesterswoning en restaurant.

Bron: routeboekje Tureluren en Flierefluiten in het Groene Hart, auteur Pim Steenbergen, tekeningen Hans Ringers. Uitgever: stichting Struinen en Vorsen.
©2015 Niets van deze tekst mag geheel of gedeeltelijk vermenigvuldigd of gepubliceerd worden zonder toestemming van de uitgever en auteur.

Bekijk ook…

Meer op deze site over: