Kastelen en ruïnes

Auteur Pim Steenbergen
door Pim Steenbergen
28 november 2018

In het museum Bisdom van Vliet te Haastrecht is een tekening aanwezig van een kasteel met de naam Haastrecht eronder. Mogelijk betreft dit Slot te Vliet waarvan, even buiten Oudewater, nu nog slechts een muurrestant aanwezig is. Ook zijn ter plaatse nog waterpartijen te zien die mogelijk restanten van de slotgracht zijn. In de 1,3 meter dikke muur is nog een rookkanaal aanwezig.

Eens moet dit kasteel het trotse bezit zijn geweest van Gerrit van Woerden. Door het aandeel van diens vader Herman van Woerden bij de moord op Floris V in 1296 verliest de familie de naam en rechten. Gerrit verandert zijn naam in Heer van Vliet. De heerlijkheid, groot 112 morgen, blijft tot 1579 in het geslacht van Vliet.

Toen trouwde Anna van Vliet met Andries van Bronckhorst, welke naam de naastgelegen boerderij nog steeds draagt. Ook is er de legende van een draak die de ruïne zou beschermen, zodat het slot nooit is herbouwd. De uiterwaard ter plaatse draagt dan ook de naam polder ‘De Draak’, met daarin hoeve‘De Draak’.
In Haastrecht zouden meer kastelen hebben gestaan, maar het blijft gissen.

Één was gelokaliseerd in de huidige wijk Hofkamp. Een ander zou in de Vlist hebben gelegen, daar is ooit een horizontale muur gevonden onder een diepe kleilaag. Er bestond vroeger een laan naar deze bult en er zou een galgenveld en een toegangsbrug zijn geweest. Ook nabij de kerk van Haastrecht zijn muurrestanten gevonden van meer dan een meter dik, maar er is geen duidelijkheid hierover.

Bron: routeboekje Tureluren en Flierefluiten in het Groene Hart, auteur Pim Steenbergen, tekeningen Hans Ringers. Uitgever: stichting Struinen en Vorsen.
©2015 Niets van deze tekst mag geheel of gedeeltelijk vermenigvuldigd of gepubliceerd worden zonder toestemming van de uitgever en auteur.

Bekijk ook