Oorlogsdrama
Boerderij De Haan, vernoemd naar de laatste bewoners, is tegenwoordig in gebruik bij de Stichting Abrona als woon/werkverblijf voor mensen met een verstandelijke beperking. Op het erf bevindt zich een theetuin en het Bezoekerscentrum De Utrechtse Waarden, met een interactieve expositie over natuur, landschap, cultuur en historie.
Met name de hier ooit zo bloeiende hennepcultuur wordt er belicht. Het hele complex heeft nog zijn originele kavelstructuur met veel hennepakkers, rootsloot en braakeiland uit de 18e eeuw.
Via een kwakelbrug bereikt u boerderij De Vos aan de overzijde van de Benschopperwetering. Ook daar is de stichting Abrona actief met een woon/werkproject annex boerderijcamping.
Op deze boerderij voltrok zich in februari 1945 een drama. Na verraad werd toen een razzia uitgevoerd rond het erf, waarbij de zoon des huizes werd gedood. Bij een vuurgevecht daaropvolgend kwamen een tweede persoon en enkele Duitse soldaten om het leven. Als represaille daarvoor werden 20 Benschoppers gearresteerd. Zeven van hen werden op 17 februari 1945 achter de boerderij gefusilleerd.
Het monument ter plaatse toont de symbolen voor vrede en weerbaarheid, respectievelijk de palmtak en het zwaard. Naast de namen van de gevallenen is het volgende vers te lezen:
Gij met u allen, stoere fiere helden
Vereend gevallen, gij rusttet zelden
Gij stond steeds klaar in den nood
Beseftet het gevaar, doch vreesdet geen dood
Gij offert uw leven, een van zin
Voor God, voor volk, voor koningin
Bron: routeboekje Tureluren en Flierefluiten in het Groene Hart, auteur Pim Steenbergen, tekeningen Hans Ringers. Uitgever: stichting Struinen en Vorsen.
©2015 Niets van deze tekst mag geheel of gedeeltelijk vermenigvuldigd of gepubliceerd worden zonder toestemming van de uitgever en auteur.