Papenveer en Korteraar
Papenveer dankt zijn naam aan de toenmalige veerboot over de rivier De Aar, het huidige Aarkanaal. In 1822 werd de rooms-katholieke kerk in Korteraar opgeheven, zodat de gelovigen uit Korteraar naar de kerk in Langeraar moesten en daarvoor moesten de ‘papen’, een minder vleiende benaming voor katholieken, van het veer gebruik maken. De ‘papen’ mochten overigens gratis overvaren; de andere gebruikers moesten voor de overtocht betalen.
De naam van de kern Korteraar zou alles te maken hebben met de afstand tot de rivier De Aar, het huidige Aarkanaal. Korteraar genoot lang bekendheid vanwege de vele ‘slootvissers’: beroepsvissers die hun fuiken plaatsten in de vele sloten rond Korteraar en toen een redelijke boterham verdienden met de verkoop van zoetwatervis.
De Schilkerweg was tot halverwege de jaren ‘30 van de vorige eeuw een spoorbaan als onderdeel van de Haarlemmermeerspoorlijn. Het vroegere eindstation was in de huidige kern Papenveer, aan deze zijde van het Aarkanaal. Papenveer kende destijds een grote concentratie van groenteveilingen. Het eindstation was tussen 1918 en 1936 in gebruik om de groenten van de veiling op te halen.
Auteur Loek Hekses
©2016 Niets van deze tekst mag geheel of gedeeltelijk vermenigvuldigd of gepubliceerd worden zonder toestemming van de auteur.