Polder Steekt en Binnenpolder
Deze polder heet de Binnenpolder (ook wel Dampolder genoemd) is evenals de ten westen ervan gelegen polder Steekt-Zuid de overgang tussen het kleinschalige oeverwallenlandschap en het weidse veenweidenlandschap. De structuur van deze veenpolders is nog goed herkenbaar, en wordt gekenmerkt door de slagen- of copeverkaveling. Deze strokenverkaveling is haaks gelegen op haar ontginningsbasis, de Oude Rijn. Ongeveer halverwege de Oude Rijn en de zuidelijk gelegen 'Toegangskade'(op de grens met Boskoop) loopt een middeleeuwse dwarswetering. Deze is echter op sommige punten gedempt. Met de aanleg van de spoorlijn en de N11 is deze oost-west lijn, parallel aan de Oude Rijn, nog enkele malen herhaald. Door deze barrières is de directe relatie tussen de oorspronkelijke ontginningsbasis en het achterliggende slagenlandschap verloren gegaan. Er is daarom ten tijde van de ruilverkaveling (1959/1969) een nieuw boerderijlint door de polders Steekt en de Binnenpolder gelegd, de J.C. Hoogendoornlaan. Deze weg staat eveneens haaks op de copes en vormt de hedendaagse ontsluitingsbasis van Polder Steekt-zuid en de Binnenpolder
Bijzonder in de Binnenpolder is de Dammenkade, die tussen de twee polders ligt. In de verkaveling is de 'botsing' van verkavelingsrichtingen hier goed te zien.
Het verder open gebied wordt aan de westkant ruimtelijk begrensd door de Gouwe, stevig beplant met diverse essen, in het noorden de N11, en in het zuiden het sierteeltgebied van Boskoop. De polder wordt nu dus doorkruist door de J.C. Hoogendoornlaan, eveneens voorzien van essenbeplanting. Hierdoor ontstaan in zekere zin twee landschappelijke 'kamers'. De boerderijcomplexen langs de Hoogendoornlaan zijn relatief nieuw en geven een vrij uniform tijdsbeeld van de architectuur ten tijde van de ruilverkaveling. Door de tamelijk grote afstand tussen de boerderijerven wordt het transparante karakter van het lint niet aangetast.
De circa 240 ha aan weidegrond in deze Binnenpolder bieden, samen met de ca 760 ha weidegrond in polder Steekt-Zuid ruimte aan melkveehouderijen met een relatief grote veestapel (circa 70 - 280 runderen) en enkele kleinere landbouwbedrijven. De gemiddelde veestapel per bedrijf heeft een omvang van ca. 105 runderen. De zuidelijke begrenzing van dit deelgebied omvat het bebouwingslint van Oud Bodegraven en de restanten van de oude polder Broekvelden tussen Oud Bodegraven en de N11.