Post aan het Woerdense Verlaat

Auteur St. Oude Hollandse Waterlinie
door St. Oude Hollandse Waterlinie
19 februari 2022

Op 21 juni 1672 werd het Woerdens Verlaat helemaal open gezet, waardoor het water uit de Grecht vrij in de Oude Hollandse Waterlinie kon lopen. De post bij het Woerdense Verlaat had als doel de opmars van de vijandige troepen over de huidige Lange Meentweg richting Holland te beletten.

Eind september 1672 werd de post bezet door twee compagnies infanterie. Op de rivier de Kromme Mijdrecht ten noorden van het Woerdense Verlaat patrouilleren bovendien vijf uitleggers (schepen), versterkt met zestien man en bewapend met donderbussen en snaphanen (vuurwapens).

Eerder in september 1672 rukten de Fransen met 300 man via Kamerik op tot Woerdense Verlaat. De kapitein van het Staatse leger haalde de brug bij het Woerdense Verlaat op, waardoor de Fransen niet verder konden. Het Staatse leger joeg vervolgens de Fransen op tot bij Harmelen. Hier vond een klein gevecht plaats. Het Staatse leger trok zich uiteindelijk terug in Woerden.

Op 27 december 1672 wisten de Fransen vanuit de door hen veroverde vestingstad Woerden een doorbraak te forceren. Over het bevroren inundatiewater liepen zij richting van de Meijekade. Maar tijdens de overtocht zette de dooi in en werd het ijs snel onbetrouwbaar. De Fransen konden niet verder naar Alphen trekken, waar zich daar het Staatse leger had verzameld. De Franse soldaten waren genoodzaakt om terug te keren naar Woerden. Daarbij trokken zij plunderend en moordend door de dorpen Zwammerdam en Bodegraven.

Van november 1672 tot in het voorjaar van 1673 werd de post bij het Woerdense Verlaat verbeterd. In de loop der eeuwen verschoof de gehele Hollandse Waterlinie steeds meer oostwaarts. De oorspronkelijke post bij het Woerdense Verlaat is al snel na het Rampjaar geslecht.

Bron: Stichting Oude Hollandse Waterlinie

Bekijk ook…