Romeinen en Molenaars
Doe je ogen maar eens dicht en ga even mee terug in de tijd. Limes, de grens van het Romeinse Rijk heeft hier vlakbij gelopen. Gedurende twee eeuwen vormde de Oude Rijn de Noordgrens van het Romeinse rijk. De fundamenten van het Romeinse castellum zijn vlakbij op het terrein van landgoed Hooge Burch in de jaren 70 gevonden. Die fundamenten zijn goed bewaard gebleven. Je kunt nog door de poort lopen waar de Romeinen hun castellum binnenkwamen. De gewonen mensen woonden buiten het castellum. De Romeinen jaagden mensen van hun plek weg, maar die kwamen niet ver vanwege het moeras dat hier lag. Doe je ogen maar weer open want we komen uit de Romeinentijd.
De uitvinding van de windmolen is essentieel geweest om dit landschap te maken tot wat het nu is. Dankzij bemaling konden drassige gebieden drooggemaakt worden en daarmee geschikt om te wonen en te werken. De molens van Aarlanderveen vormen samen een trap, waarlangs overtollig water naar de Oude Rijn wordt afgevoerd. De molenviergang is de enige ter wereld die tot op de dag van vandaag nog steeds werkt. Wellicht kun je drie bekende molenliedjes benoemen. Nou vooruit dan minstens één moet toch echt lukken. De huidige kleuters leren; Zo gaat de Molen. De overige antwoorden. ....Zagen zagen wiedewiedewagen en Daar bij die Molen.
Tot slot is Zwammerdam het enige lintdorp met een plein. Dat zit namelijk zo. Dat plein is ontstaan doordat de Fransen in het rampjaar 1672. Zwammerdam hebben platgebrand. Bij de herbouw is alles ontworpen door één architect. Die bedacht een plein.