Sint-Willibrorduskerk
Een uniek ontwerp
Ruimschoots voor het jaar 1000 is in Bodegraven een kerkelijk centrum geweest in of bij het kasteel van de machtige Graaf van Bodegraven. Na eeuwen van betrekkelijke rust en welvaart komen rond het jaar 1500 plundering en verwoesting Bodegraven teisteren.
Tijdens het Rampjaar in 1672 toen de Oude Hollandse Waterlinie in werking gesteld werd, kwam opnieuw de gruwel der verwoesting over Bodegraven. Ditmaal door toedoen van de Franse legers, die vanuit Woerden over het ijs via de Meye naar Nieuwkoop waren getrokken. Daar ondervonden ze echter zoveel tegenstand van de boeren van Nieuwkoop en Aarlanderveen, dat zij hun plan om naar Leiden op te trekken opgaven en via Zwammerdam en Bodegraven naar Woerden terugtrokken. Beide dorpen lieten zij als rokende puinhopen achter. De bevolking werd grotendeels uitgemoord.
Ondanks alle tegenspoed en tegenwerking groeide de parochie en vonden zij hun thuis in de Sint Willibrordus- kerk, waarvan de bouw in 1865 voltooid was. Deze kerk is gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van de Limburgse architect Pierre Cuypers, onder meer bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam. Oorspronkelijk was de patroonheilige van RK Bodegraven-Zwammerdam Sint Gallus , maar met de inwijding van de nieuwe kerk werd de naam gewijzigd in Sint Willibrordus.
In 1982 heeft een grote brand gewoed die de kerk voor een groot gedeelte heeft verwoest en waardoor het kerkelijk leven stil kwam te liggen. Het gereformeerde kerkgenootschap in Bodegraven bood aan de katholieken onderdak aan. Er werd besloten om de kerk te herstellen. In 1983 was de kerk weer in volle glorie hersteld en werd het 150 jarig bestaan gevierd met het uitgegeven van een boek met de titel “Zij voelden zich geroepen”. Dit boek is een unieke weergave van alle geestelijken die gedurende de 150 jaar van de kerk vanuit onze gemeenschap voor een priesterlijk cq kloosterlijk bestaan hebben gekozen.
Meer informatie: www.sintjandd.nl/bodegraven