Van Bewoner tot Verhalenverteller
Struikelen over streekfiguren
In Haastrecht lijkt het wel of je struikelt over belangrijke figuren. Van schaatsers als Hein Vergeer en Leo Visser tot nobele dames als Wilhelmina van Pruisen en Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet. En dat allemaal in een knus Hollands plaatsje met een bruisend cultureel centrum: Theater Concordia.
Theater Concordia diende voor kunst- en sportverenigingen, maar ook als ziekenzaal en disco. ‘Tegenwoordig is het een theater en dorpshuis’, vertelt bestuurslid Simone Abel. ‘Maar wat het meest tot de verbeelding spreekt, is toch wel de grondlegster.’ Paulina Bisdom van Vliet legde de eerste steen van Concordia in 1900 en vlak voor haar dood maakte ze een testament aan. Hierin staat dat het huis een museum moest worden in de oorspronkelijke staat.
Deel twee van Paulina’s testament is nog geheim, het mag pas honderd jaar na haar dood worden geopend. Simone: ‘Dat is bijna, in 2023. We gaan het groots aanpakken, zo komt er een musical over haar.’ En wat er in staat? Daar wordt flink over gespeculeerd.
Haastrecht heeft een sprekende historie, vooral voelbaar tijdens het jaarlijkse Verhalenfestival georganiseerd door de Verhalencompagnie. ‘Bij Verhalen tussen Oud en Nieuw komen er meer dan 250 man uit heel Nederland,’ zegt organisatrice en verhalen vertelster Gerda Hoogendijk. ‘Luister naar sprookjes en mythes, levensverhalen of verhalen van deze streek tot wat Eskimo’s vele generaties hebben doorgeven.’ Voor een goed verteld verhaal loop je van de ene historische locatie naar de andere, van huis-kamer tot Concordia en van atelier tot Museum Paulina Bisdom van Vliet. Laat het verleden van Haastrecht tot de verbeelding spreken en bezoek, zeker in de decembermaand, het stadje.