Van grasspriet naar wijnrank
Midden in het Groene Hart wordt al eeuwen veel kaas gemaakt… sinds enkele jaren laten Gijspiet & Monique van Os in hun eigen stukje polder ook wijnranken groeien om wijn van te maken. Is er een mooiere combinatie denkbaar?
In een heuse wijnkelder neemt Gijspiet u mee in een virtuele wijnreis door Europa. Tijdens deze reis komen alle aspecten van het verbouwen van druiven in de wijngaard, het wijn maken en het proeven aan bod.
De Proeve
Na vele jaren van zelf genieten en proeven kwam Gijspiet er achter dat hij zijn leven nog completer kon maken door zelf wijn te gaan maken. Zo is hij begonnen met het maken van wijn uit appels, nu is hij zover dat er een heuse wijngaard met echte druivenranken achter zijn huis is te vinden. Samen met wijngaardenier Cor en smaakkenner Peter Claes wordt er ieder jaar weer uitgekeken naar de oogsttijd. Over twee jaar moet de productie opgelopen zijn tot wel 400 flessen.
Wijn maken op veengrond is niet eenvoudig. Veen is kalk-arm maar wijn heeft juist veel kalk nodig. Door nieuwe kweekmethodes van de onderstammen en de toegewijde verzorging van Cor mag het resultaat er zijn. Zo is het gekomen dat de naam Proeve(n) in de Polder is ontstaan.