Wat kom je onderweg zoal tegen
Goejanverwellesluis. De eerste sluis op deze plaats is gebouwd na het graven van de Dubbele Wiericke in 1366. Via deze sluis kan je richting de Oude Rijn varen (Bodegraven, Woerden). In de eerste helft van de 20e eeuw werden per week wel 100 schepen geschut.
Prinsesseboerderij. In 1787 werd Wilhelmina van Pruisen (de vrouw van stadhouder Willem V) aangehouden door rebellen, de antimonarchisten, op haar reis van Nijmegen naar Den Haag. Zij werd naar Hekendorp gebracht en moest overnachten in de boerderij van Adriaan van Leeuwenhoek. Deze boerderij werd later de Prinsesseboerderij genoemd.
Vrouwe Justitia. Deze vrouwe Justitia zonder blinddoek is waarschijnlijk de laatste bestaande kaak- of schandpaal in Nederland. Het aan de kaak stellen was voor de Franse Revolutie de meest toegepaste ‘erestraf’, voor bijvoorbeeld meineed, ontrouw, inbraak en belediging. In Nederland is het gebruik van schandpalen in 1854 officieel afgeschaft.
Fort Wierickerschans. Het in 1673 gebouwde Fort Wierickerschans behoorde tot de Oude Hollandse Waterlinie, die tot in de 19e eeuw het westen van Nederland beschermde tegen vijanden uit het oosten. Toen het begin 19e eeuw zijn verdedigingsfunctie verloor werd het ‘hoofddepot van ’s Rijks Buskruit’ en later minutie opslag. Sinds 1998 is het Fort in bezit van Staatsbosbeheer.
Jaagpad Oude Rijn. In 1665 is een jaagpad langs de Oude Rijn aangelegd ten behoeve van de trekschuit tussen Bodegraven en Utrecht. Dit pad is nog steeds zichtbaar op de oever, nu is het een fietspad. De aanleg kostte 450.000 gulden, erg veel in die tijd. In de bochten stond een paal om de schuit de bocht door te kunnen trekken.
Tolbrug Nieuwerbrug. De tolbrug in Nieuwerbrug is de enige (particuliere) tolbrug in Nederland. In 1654 heeft Nieuwerbrug de ‘Keure ende Ordonnatie’ gekregen om tol te heffen voor het gebruiken van de brug.